Recept på mandeltårta med citronsmörkräm. Snygg och supergod påsktårta.

För 10 bitar

Ingredienser

Påsktårta med citronsmörkräm

200 g sötmandel
3 äggvitor
2 dl strösocker

Smörkräm

3 äggulor
1 dl strösocker
1/2dl+11/2 dl vispgrädde
2 msk pressad citron
1 citron, rivet skal
eventuellt gul hushållsfärg
150 g smör, rumsvarmt

Garnering

15 sötmandlar
25 g vit choklad
chokladgodisägg

30 min + 20 min i ugnen

Mandeltårta till påsk — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Ta undan 15 mandlar till garnering. Finhacka resten, gärna i matberedare. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under kraftig vispning. Vänd ner i mandeln.
  2. Bred ut smeten i fyra rundlar, ca 20 cm i diameter, på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Dra bort papprena och låt bottnarna kallna plant.
  3. Citronsmörkräm: Blanda äggulor, socker, 1/2 dl grädde och citronsaft i en kastrull. Sjud under vispning tills krämen tjocknat. Ta kastrullen åt sidan och vispa i smöret i små klickar. Tillsätt citronskalet. Låt krämen kallna.
  4. Vispa 1 1/2 dl grädde och blanda med citronkrämen. Färga eventuellt krämen med lite gul hushållsfärg. Lägg ihop bottnarna med kräm emellan och ovanpå.
  5. Skålla, skala och rosta mandeln i en torr, het stekpanna. Smält den vita chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Doppa mandeln i chokladen och låt stelna.
  6. Garnera tårtan med mandlar och chokladgodisägg.