4.24.24.24.24.2

Påskens godaste tårta! Kombinationen krämigt och frasigt, syrligt och sött är oemotståndlig. Den vackert gula färgen gör att denna mandeltårta har precis allt en påsktårta ska ha.

För 10 bitar

Ingredienser

175 g sötmandel
3 äggvitor
2 dl strösocker

Smörkräm:

3 äggulor
1 dl strösocker
0,5 + 1,5 dl vispgrädde
2 msk citron, pressad
150 g smör,, rumsvarmt
1 citron, rivet skal
gul hushållsfärg, eventuellt

Garnering:

15 sötmandlar
25 g vit choklad
chokladgodisägg

30 min + 20 min i ugnen

Mandeltårta till påsk – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Finhacka mandeln, gärna i matberedare. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under kraftig vispning. Vänd ner i mandeln.
  2. Bred ut smeten i fyra rundlar, ca 20 cm i diameter, på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Dra bort papprena och låt bottnarna kallna plant.
  3. Citronsmörkräm: Blanda äggulor, socker, 1/2 dl grädde och citronsaft i en kastrull. Sjud under vispning tills krämen tjocknat. Ta kastrullen åt sidan och vispa ner smöret i små klickar. Tillsätt citronskalet. Låt krämen kallna.
  4. Vispa 1 1/2 dl grädde och blanda med citronkrämen. Färga eventuellt krämen med lite gul hushållsfärg. Lägg ihop bottnarna med kräm emellan och ovanpå.
  5. Garnering: Skålla, skala och rosta mandeln i en torr, het stekpanna. Smält den vita chokladen i mikron eller över vattenbad. Doppa mandeln i chokladen och låt stelna.
  6. Garnera tårtan med mandlar och chokladgodisägg.
Fler recept med: Bakning, Tårtor