Mandeltårta med kolakräm

4.24.24.24.24.2

Mandeltårta med kolakräm är en riktig supertårta, säger de flesta som smakat den. Den blir en ganska platt tårta som ändå räcker till många då det bara behövs en smal tårtbit till varje person.

För 1 tårta

Ingredienser

Tårtbottnar

400 g mandelmassa
4 äggvitor

Kolakräm

4 äggulor
0,5 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 msk kakao
0,5 dl vispgrädde
150 g smör

Garnering

0,5 mandel, flagad rostad

Mandeltårta med kolakräm – gör så här:

  1. Tårtbottnar: Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan grovt. Vispa äggvitorna till ett styvt skum och blanda försiktigt med mandelmassan.
  2. Bred ut blandningen till 2 runda bottnar ca 24 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Du kan behöva 2 plåtar men grädda då en botten i taget mitt i ugnen ca 20 min till en gyllenbrun färg. Låt bottnarna svalna lite och vänd dem upp och ner så går bakpapperet att lossa. Låt båda bottnarna kallna.
  3. Kolakräm: Blanda äggulor, sirap, socker, kakao och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Värm under vispning på medelgod värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka. Rör ner smöret i bitar och låt det smälta. Låt krämen kallna i kyl.
  4. Bred kolakrämen på en botten. Lägg på den andra och täck med kräm. Rosta flagad mandel i torr stekpanna och strö ovanpå tårtan. Förvara tårtan kallt. Tårtan går även att frysa.
Fler recept med: Tårtor