Mandeltårta med jordgubbar och krispiga rabarber

Klassisk mandeltårta är glutenfri. Den tar lite tid att baka men är inte svår att göra.
Mattias Larsson
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 100 g sötmandel
  • 4 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker

Smörkräm

  • 175 g smör - rumsvarmt
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl mjölk

Rabarber och jordgubbar

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 stjälk rabarber
  • 1 l jordgubbar

Garnering

  • 50 g mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Mal mandeln i mandelkvarn. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och vispa ytterligare ca 2 min. Vänd i mandeln. Bred ut smeten till två rundlar, ca 24 cm i diameter, på plåt med bakplåtspapper.

  2. Grädda bottnarna mitt i ugnen 20-25 min. Vänd upp bottnarna på ett galler och dra bort papperet. Låt kallna.

  3. Smörkräm: Skär smöret i små bitar. Blanda äggulor, socker och mjölk i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Sjud tills krämen tjocknar. Ta kastrullen åt sidan och vispa i smöret. Låt krämen kallna.

  4. Rosta mandelspånen i en torr, het stekpanna tills de fått fin färg. Låt kallna.

  5. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Låt kallna. Hyvla långa remsor av rabarbern med osthyvel eller potatisskalare. Lägg rabarbern i sockerlagen och låt stå ca 20 min.

  6. Bred ut hälften av smörkrämen på den ena mandelbottnen. Lägg på den andra bottnen och bre på resten av smörkrämen. Strö över mandelspånen.

  7. Snoppa och halvera jordgubbarna. Låt rabarbern rinna av och blanda dem med jordgubbarna. Lägg rabarber och jordgubbar på tårtan och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!