55555

Recept på mandelstjärnor. Lägg degen i kylen mellan kavlingarna så blir den mer lättkavlad.

För 1 60 mandelstjärnor

Ingredienser

Mandelstjärnor

1 påse mandelmjöl (62 g) el 75 g sötmandel
1 bittermandel
2 dl vetemjöl + 3 msk till utbakning (120 g)
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
100 g smör
1 ägg, litet

Pensling

2 äggulor

Garnering

pärlsocker

40 min + 8 timmar för degen att vila

Mandelstjärnor – gör så här:

  1. Skålla, skala och mal mandeln på mandelkvarn om du inte har mandelmjöl. Riv bittermandeln.
  2. Blanda snabbt ihop mandelmjöl, bittermandel, mjöl, vaniljsocker, socker, smör och ägg i en matberedare.
  3. Ta upp degen och tillsätt eventuellt mer mjöl. Dela degen i två bitar. Lägg degarna i var sin plastpåse och låt vila ca 8 timmar i kylen.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut varje degbit på mjölad arbetsbänk till en tunn platta. Stansa ut stjärnor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad äggula och strö på pärlsocker.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 5 min. Låt kallna på galler.

    dessert-jul

    Foto: Per Ranung

    Jultryfflar med apelsinsmak, bär i rom och vaniljparfait med mandelstjärnor. Frostade frukter gör du enkelt genom att pensla frukten med uppvispad äggvita, och doppa dem i rikligt med strösocker.