00000

En indian pale ale (IPA) kan jämföras med ett tyngre rödvin och behöver en tyngre kötträtt. Högrevets kraftiga köttsmak i kombination med mandlar passar ypperligt ihop.

För 6 person(er)

Ingredienser

600 g högrev i bit eller utskuren biff hängmörat
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
2 msk smör
1 msk rapsolja
1 msk sherryvinäger
1 dl sötmandel

Inlagd majrova:

1 citron
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
5 svartpepparkorn
3 timjankvistar
2-4 majrovor (400 g)

Gräddkokta svartrötter:

750 g svartrötter
1 citron, pressad saft
2 dl matlagningsgrädde
2 dl lätt crème fraiche
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

1. Sätt ugnen på 125°. Putsa köttet och krydda med salt och peppar. Låt stå i rumstemperatur ca 10 min.
2. Bryn köttet i smör och olja i en stekpanna. Ös köttet medan det bryns. Tillsätt vinägern och ös ordentligt.
3. Grovhacka sötmandeln och lägg den i en ugnssäker form. Lägg köttet ovanpå och rulla det i den hackade mandeln. Häll stekskyn vid sidan om.
4. Stek köttet mitt i ugnen ca 40 min till 56° innertemperatur. Låt vila ca 10 min.
5. Majrovor: Skölj citronen i ljummet vatten och riv skalet. Koka upp ättika, socker, vatten, peppar, timjan och citronskal i en kastrull. Låt stå ca 10 min. Skrubba majrovorna väl. Skär dem i tunna klyftor och lägg dem i en skål. Sila ättikslagen över majrovorna. Ställ i kylskåpet.
6. Svartrötter: Skala svartrötterna under rinnande vatten. Lägg dem i en bunke med vatten och citronsaft. Halvera och skär svartrötterna i 4 cm långa stavar. Koka dem halvmjuka i saltat vatten ca 5 min. Låt rinna av. Koka upp grädde och crème fraiche i en kastrull. Lägg i svartrötterna och låt sjuda ca 5 min. Salta och peppra.
7. Skär köttet i skivor och servera med svartrötter och majrovor.