Mandelstekt högrev med gräddkokta svartrötter
Ingredienser
- 600 g högrev - i bit eller utskuren biff hängmörat
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar - nymald
- 2 msk smör
- 1 msk rapsolja
- 1 msk sherryvinäger
- 1 dl sötmandel
Inlagd majrova
- 1 citron
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl vatten
- 5 svartpepparkorn
- 3 kvistar timjan
- 2 - 4 majrovor - (400 g)
Gräddkokta svartrötter
- 750 g svartrötter
- 1 citron - pressad saft
- 2 dl matlagningsgrädde
- 2 dl crème fraiche - lätt
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
Gör så här
-
Sätt ugnen på 125°. Putsa köttet och krydda med salt och peppar. Låt stå i rumstemperatur ca 10 min.
-
Bryn köttet i smör och olja i en stekpanna. Ös köttet medan det bryns. Tillsätt vinägern och ös ordentligt.
-
Grovhacka sötmandeln och lägg den i en ugnssäker form. Lägg köttet ovanpå och rulla det i den hackade mandeln. Häll stekskyn vid sidan om.
-
Stek köttet mitt i ugnen ca 40 min till 56° innertemperatur. Låt vila ca 10 min.
-
Majrovor: Skölj citronen i ljummet vatten och riv skalet. Koka upp ättika, socker, vatten, peppar, timjan och citronskal i en kastrull. Låt stå ca 10 min. Skrubba majrovorna väl. Skär dem i tunna klyftor och lägg dem i en skål. Sila ättikslagen över majrovorna. Ställ i kylskåpet.
-
Svartrötter: Skala svartrötterna under rinnande vatten. Lägg dem i en bunke med vatten och citronsaft. Halvera och skär svartrötterna i 4 cm långa stavar. Koka dem halvmjuka i saltat vatten ca 5 min. Låt rinna av. Koka upp grädde och crème fraiche i en kastrull. Lägg i svartrötterna och låt sjuda ca 5 min. Salta och peppra.
-
Skär köttet i skivor och servera med svartrötter och majrovor.