1. Soppa: Skala och skär potatisen i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
2. Häll av vattnet från potatisen. Tillsätt grädde, buljongtärning och hälften av mjölken. Låt koka upp och mixa slätt med mixerstav.
3. Kantarellfräs: Ansa kantarellerna eller låt burkkantareller rinna av. Skala och strimla morotten. Strimla sockerärterna tunt. Skala och skär schalottenlöken i ringar.
4. Stek kantarellerna i smöret tills de fått fin färg. Tillsätt socker-
ärter, morot och schalottenlök och låt fräsa med ca 1 minut. Krydda med salt och peppar.
5. Fisk: Skär rödingen i breda bitar på snedden. Salta och peppra rödingen. Stek den i olja och smör tills den fått fin färg, ca 3 min per sida.
6. Häll resten av mjölken i soppan. Låt koka upp och mixa soppan skummig med mixerstav. Servera soppan med röding och kantarellfräset som tillbehör.
Mandelpotatissoppa med stekt röding
40 min
Denna goda rätt skvallrar om att Karin har rötter i Norrland. Röding, mandelpotatis och svamp är goda ingredienser som här samsas i en soppa med tillbehör. Rödingen kan ersättas med samma mängd lax om den är svår att få tag på.
För 4 person(er)
Ingredienser
Soppa
1 kg | mandelpotatis |
5 dl | matlagningsgrädde |
1 | hönsbuljongtärning |
4 dl | mjölk |
1,5 tsk | salt |
2 krm | vitpeppar, nymald |
Kantarellfräs
200 g | kantareller, färska |
1 | morot, liten |
50 g | sockerärter |
1 | schalottenlök |
2 msk | smör |
0,5 tsk | salt |
1 krm | vitpeppar, nymald |
Fisk
2 | rödingfiléer |
0,5 tsk | salt |
1 krm | vitpeppar, nymald |
1 msk | rapsolja |
1 msk | smör |