Mandelpotatissoppa med pumpacrème

Recept på mandelpotatissoppa med pumpacrème. En värmande soppa inleder festen. Soppan kan förberedas dagen före servering.

 

45 minuter + 20 minuter i ugn

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Halvera pumpan, ta bort kärnhuset. Skär pumpan i grova klyftor. Blanda med 1 msk olja. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen tills pumpan är genommjuk, ca 20 min. Låt svalna. 
  2. Skär bort skalet på pumpan och lägg köttet i en mixerskål. Tillsätt 3 msk olja, vatten, citronsaft och salt. Mixa till en slät crème. 
  3. Soppa: Skala och skiva potatis och lök. Fräs löken i smör ca 3 min. Tillsätt vinet, låt fräsa ca 2 min. Tillsätt potatis, vatten och buljongtärningar, koka under lock tills potatisen är mjuk, ca 15 min. Tillsätt crème fraichen, mixa slätt. Krydda med salt och peppar. 
  4. Topping: Repa rosmarinen. Stek bladen frasiga i 1 msk olja i het panna. Häll av på hushållspapper. Rosta pumpakärnorna i 1 tsk olja med flingsalt. Häll av på hushållspapper. Blanda rosmarin och pumpa- och melonkärnor.
  5. Häll upp soppan i skålar, ringla i pumpacrèmen. Toppa med rosmarinblandningen. 

Recept av Ulla Karlström och Petra Pettersson

Recept från