Mandelpotatissoppa med pumpacrème

Recept på mandelpotatissoppa med pumpacrème. En värmande soppa inleder festen. Soppan kan förberedas dagen före servering.

Ingredienser

  • 450 g butternutpumpa
  • 1 msk olivolja - + 3 msk
  • 3 msk vatten
  • 2,5 msk citron - pressad
  • 0,5 tsk salt

Soppa

  • 700 g mandelpotatis
  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 1 l vatten
  • 3 grönsaksbuljongstärningar
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Topping

  • 1 kruka rosmarin - -2
  • 1 msk olivolja - + 1 tsk
  • 2 dl pumpakärnor - och/eller melonkärnor
  • 2 krm flingsalt

Tillbehör

  • miniwraps - se recept

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Halvera pumpan, ta bort kärnhuset. Skär pumpan i grova klyftor. Blanda med 1 msk olja. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen tills pumpan är genommjuk, ca 20 min. Låt svalna. 

  2. Skär bort skalet på pumpan och lägg köttet i en mixerskål. Tillsätt 3 msk olja, vatten, citronsaft och salt. Mixa till en slät crème. 

  3. Soppa: Skala och skiva potatis och lök. Fräs löken i smör ca 3 min. Tillsätt vinet, låt fräsa ca 2 min. Tillsätt potatis, vatten och buljongtärningar, koka under lock tills potatisen är mjuk, ca 15 min. Tillsätt crème fraichen, mixa slätt. Krydda med salt och peppar. 

  4. Topping: Repa rosmarinen. Stek bladen frasiga i 1 msk olja i het panna. Häll av på hushållspapper. Rosta pumpakärnorna i 1 tsk olja med flingsalt. Häll av på hushållspapper. Blanda rosmarin och pumpa- och melonkärnor.

  5. Häll upp soppan i skålar, ringla i pumpacrèmen. Toppa med rosmarinblandningen. 

Recept av Ulla Karlström och Petra Pettersson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!