Mandelpotatis med örter och citron

Mandelpotatisens mjälla och lite nötiga smak kompletteras bra med pigga örter och citron. Recept av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015.
Thomas Sjögren
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 600 g mandelpotatis
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 kvist rosmarin
  • 3 msk rapsolja
  • 1 kruka gräslök
  • 0,5 kruka körvel
  • 0,5 kruka basilika
  • 1 ask smörgåskrasse
  • 1 citron
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skrubba potatisen i ljummet vatten. Halvera dem på längden. Skala och hacka vitlöken. Hacka rosmarinen.

  2. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Ringla över rapsolja och strö över vitlök och rosmarin.

  3. Rosta potatisen mitt i ugnen ca 30 min, tills den är mjuk och har fått fin färg.

  4. Hacka gräslöken och plocka bladen från körvel och basilika. Klipp krassen. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut ca 3/4 dl saft. Blanda citronskal och -saft med olivoljan.

  5. Häll dressingen över potatisen och toppa med örter och flingsalt.

Fler recept av Thomas Sjögren:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!