4.84.84.84.84.8

Mandelpotatisens mjälla och lite nötiga smak kompletteras bra med pigga örter och citron. Recept av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g mandelpotatis
3 vitlöksklyftor
1 kvist rosmarin
3 msk rapsolja
1 kruka gräslök
0,5 kruka körvel
0,5 kruka basilika
1 ask smörgåskrasse
1 citron
0,5 dl olivolja
2 tsk flingsalt

15 minuter + 30 min i ugn

Mandelpotatis med örter och citron – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skrubba potatisen i ljummet vatten. Halvera dem på längden. Skala och hacka vitlöken. Hacka rosmarinen.
  2. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Ringla över rapsolja och strö över vitlök och rosmarin.
  3. Rosta potatisen mitt i ugnen ca 30 min, tills den är mjuk och har fått fin färg.
  4. Hacka gräslöken och plocka bladen från körvel och basilika. Klipp krassen. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut ca 3/4 dl saft. Blanda citronskal och -saft med olivoljan.
  5. Häll dressingen över potatisen och toppa med örter och flingsalt.

Fler recept av Thomas Sjögren: