Mandelpajer med plommon, ädelost och rosmarin

Mandelpajer med plommon, ädelost och rosmarin blir extra saftiga av färska plommon och krämig ädelost. Perfekt efter en soppa eller till en kopp te.
Katja Palmdahl
Foto: Annika Broman

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 150 g mandelmjöl - (ca 3 dl)
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 3 ägg - stora
  • 1 dl mjölk
  • 75 g grevé - finriven
  • 5 plommon - mogna
  • 1 msk rårössocker

Topping

  • 25 g gräddädelost
  • 25 g smör
  • 3 kvistar rosmarin
  • 2 msk sötmandel - hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Blanda mandel- och vetemjöl, socker, ­bakpulver och salt.

  2. Vispa äggen lätt i en bunke. ­Tillsätt mjölk och smält smör och vispa ihop. Häll äggvispet i mjölblandningen och blanda väl. Rör till sist ner osten. Bred ut smeten i ugnssäkra portionsformar, gärna med löstagbar kant, ca 10 cm i d­iameter, eller en stor form, ­ca 30 cm i diameter.

  3. Halvera, kärna ur och skär plommonen i klyftor. Fördela i ­formarna och strö på råsockret.

  4. Fördela bitar av ädelost i ­formarna och hyvla över smör. Strö över repade rosmarinblad och mandel.

  5. Grädda kakorna mitt i ugnen ­ca 30 min. Låt svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!