00000

Frasig botten och fyllning med mandelmassa och körsbär - de här pajerna är fullkomligt underbara.

För 12 pajer

Ingredienser

Mandelpajer

4 dl vetemjöl (240 g)
200 g smör
1 dl florsocker
2 krm salt
1 äggula

Fyllning

400 g mandelmassa
3 bittermandlar
200 g smör, rumsvarmt
5 ägg
1 1/2 dl körsbärssylt, gärna hemkokt, se recept nedan

Topping

2 dl vispgrädde
200 g färska körsbär

30 min + 30 min i kyl + 25 min i ugn

Mandelpajer med körsbärssylt – gör så här:

  1. Arbeta ihop mjöl, smör, socker och salt, gärna i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i små pajformar, ca 8 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan och bittermandlar. Blanda mandelmassa, bittermandel och smör. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa in dem i smeten.
  3. Låt ev sylten rinna av i en sil om den är lös. Lägg en klick körsbärssylt i pajskalen. Toppa med mandelmassesmeten. Släta till med en palett eller kniv.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt svalna.
  5. Toppa pajerna med vispad grädde och körsbär och servera.
  6. Körsbärssylt: Blanda 225 g frysta körsbär och 1 dl syltsocker i en kastrull. Koka ca 3 min. Låt svalna.