Mandelmusslor med pepparkakslingon och grädde

Mandelmusslor med pepparkakslingon och grädde är en klassisk julkaka. Smörj formarna ordentligt så att mandelmusslorna lätt släpper från dem.
Lisa Lemke
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 1 dl sötmandel
  • 3 bittermandlar
  • 150 g smör - rumsvarmt + 25 g
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)

Fyllning

  • 2 dl lingon - tinade
  • 1 dl muscovadosocker - ljust
  • 1 msk pepparkakskrydda
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Mal mandel och bittermandel på mandelkvarn eller mixa i en matberedare tills de är riktigt finmalda. Rör 150 g smör och socker poröst. Blanda i ägget. Vänd ner mandel och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Platta till degen och lägg i kylskåp ca 1 timme.

  2. Smält 25 g smör och pensla mandelmusselformar av metall. Sätt ugnen på 200°.

  3. Dela degen i små bitar, platta till och ”klä” formarna med degen. Kläm ut degen i formarna med hjälp av en mjölad tumme och skär bort överflödig deg längs med kanterna. Ställ formarna på en plåt.

  4. Grädda mitt i ugnen 10–12 min, tills mandelmusslorna är gyllenbruna. Låt svalna ca 5 min, knacka sedan försiktigt ut kakorna ur formarna. Låt kallna på galler.

  5. Fyllning: Rör samman lingon, socker och pepparkakskrydda. Låt stå tills sockret lösts upp. Vispa grädden.

  6. Fyll mandelmusslorna med vispad grädde och en liten klick pepparkakslingon. Servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!