4.74.74.74.74.7

Mandelmusslor med pepparkakslingon och grädde är en klassisk julkaka. Smörj formarna ordentligt så att mandelmusslorna lätt släpper från dem.

För 30 mandelmusslor:

Ingredienser

1 dl sötmandel
3 bittermandlar
150 g smör, rumsvarmt + 25 g
0,75 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl, (180 g)

Fyllning:

2 dl lingon, tinade
1 dl muscovadosocker, ljust
1 msk pepparkakskrydda
3 dl vispgrädde

45 minuter + 1 timme i kyl + 10 minuter i ugn

Mandelmusslor med pepparkakslingon och grädde – gör så här:

  1. Mal mandel och bittermandel på mandelkvarn eller mixa i en matberedare tills de är riktigt finmalda. Rör 150 g smör och socker poröst. Blanda i ägget. Vänd ner mandel och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Platta till degen och lägg i kylskåp ca 1 timme.
  2. Smält 25 g smör och pensla mandelmusselformar av metall. Sätt ugnen på 200°.
  3. Dela degen i små bitar, platta till och ”klä” formarna med degen. Kläm ut degen i formarna med hjälp av en mjölad tumme och skär bort överflödig deg längs med kanterna. Ställ formarna på en plåt.
  4. Grädda mitt i ugnen 10–12 min, tills mandelmusslorna är gyllenbruna. Låt svalna ca 5 min, knacka sedan försiktigt ut kakorna ur formarna. Låt kallna på galler.
  5. Fyllning: Rör samman lingon, socker och pepparkakskrydda. Låt stå tills sockret lösts upp. Vispa grädden.
  6. Fyll mandelmusslorna med vispad grädde och en liten klick pepparkakslingon. Servera genast.
Fler recept med: Bakning, Jul, Kakor och bullar