00000

Här förenklade vi baket med mandelmassa i stället för mandel. Veckade mandelmusselformar finns i secondhandbutiker, välsorterade mataffärer och varuhus.

För 35 mandelmusslor

Ingredienser

5 dl vetemjöl, (300 g)
200 g smör, kylskåpskallt
200 g mandelmassa
1 ägg

Fyllning:

3 dl vispgrädde
2 dl blåbär
ev lite strösocker

Mandelmusslor med blåbär

1. Mät upp mjölet och skär det kalla smöret i mindre bitar. Fördela smöret i mjölet med fingertopparna till en smulig massa. Riv mandelmassan och blanda ner i mjölblandningen tillsammans med ägget. Knåda snabbt ihop till en smidig deg. Det går även bra att blanda degen i en matberedare.
2. Forma degen till en tjock rulle och låt den vila i kylen ca 1 timme.
3. Sätt ugnen på 200°. Skär degrullen i tunna skivor och tryck ut skivorna i formarna. Jämna till kanterna med en kniv. Kakorna brukar vara lätta att lossa ur formarna, men vill du vara på den säkra sidan kan du först strö lite mjöl i formarna.
4.  Ställ mandelmusslorna på en plåt och grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills kakorna börjar få fin färg. Låt svalna 2-3 min och stjälp ut mandelmusslorna ur formarna. Lättast går det om du klämmer lite på kanterna.
5. Vispa grädden fluffig, men inte för hårt, och fördela den i mandelmusslorna. Strö över blåbären, ev lite socker och servera direkt.