Mandelmaräng med rabarbersirap och kardemummagrädde

Grenadine är saft från granatäpple som kan användas för att färga rabarbersirapen vackert röd.

Mandelmaräng med rabarbersirap och kardemummagrädde

1. Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitor och ättiksprit först på låg hastighet och sedan ökande till ett fast skum. Tillsätt socker blandat med majsstärkelse lite i taget under vispning. Blanda ner 3/4 av den rostade mandeln, spara resten tilll garnering.
2. Klicka ut smeten till 6 jämnstora maränger på en plåt med bakplåtspapper. Gör en fördjupning i mitten av varje maräng. Grädda mitt i ugnen ca 1 1/2 timme.
3. Rabarbersirap: Skär rabarbern i 2-3 cm stora bitar. Skär vaniljstången på längden. Blanda rabarber, vaniljstång, socker och vatten i en kastrull. Sjud rabarbern knappt mjuk på medelvärme ca 5 min. Häll alltsammans i en finmaskig sil över en skål. Häll tillbaka den silade lagen i kastrullen.Skrapa ut vaniljfröna ner i lagen. Låt sjuda utan lock till en sirapsliknande konsistens, till ca 1 dl. Smaksätt ev med grenadine. Låt sirapen kallna.
4. Vispa grädden med kardemumma. Fördela rabarberbitarna i marängernas fördjupningar. Ringla på rabarbersirap och toppa med kardemummagrädde och rostad mandel.

Recept från