Mandelmaräng med rabarbersirap och kardemummagrädde

Grenadine är saft från granatäpple som kan användas för att färga rabarbersirapen vackert röd.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 äggvitor
  • 1 krm ättiksprit - (12%)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 50 g mandel - rostad flagad

Rabarbersirap

  • 500 g rabarber
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk grenadine

Kardemummagrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk kardemummakärnor - finstötta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitor och ättiksprit först på låg hastighet och sedan ökande till ett fast skum. Tillsätt socker blandat med majsstärkelse lite i taget under vispning. Blanda ner 3/4 av den rostade mandeln, spara resten tilll garnering.

  2. Klicka ut smeten till 6 jämnstora maränger på en plåt med bakplåtspapper. Gör en fördjupning i mitten av varje maräng. Grädda mitt i ugnen ca 1 1/2 timme.

  3. Rabarbersirap: Skär rabarbern i 2-3 cm stora bitar. Skär vaniljstången på längden. Blanda rabarber, vaniljstång, socker och vatten i en kastrull. Sjud rabarbern knappt mjuk på medelvärme ca 5 min. Häll alltsammans i en finmaskig sil över en skål. Häll tillbaka den silade lagen i kastrullen.Skrapa ut vaniljfröna ner i lagen. Låt sjuda utan lock till en sirapsliknande konsistens, till ca 1 dl. Smaksätt ev med grenadine. Låt sirapen kallna.

  4. Vispa grädden med kardemumma. Fördela rabarberbitarna i marängernas fördjupningar. Ringla på rabarbersirap och toppa med kardemummagrädde och rostad mandel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!