00000

En underbart god parfait som inte smälter ut som de vanligtvis brukar göra. Den håller formen även när den tinat men är godast när den är lätt fryst.

För 6 person(er)

Ingredienser

1,5 dl strösocker
100 g sötmandel
3 dl vispgrädde

Apelsinsallad

0,5 dl vatten
0,5 dl strösocker
5 apelsiner

1. Smält sockret i en stekpanna på medelstark värme.
Skaka pannan då och då men rör inte.
2. Hacka under tiden mandeln ganska grovt.
3. Rör ner mandeln i det smälta sockret som också ska vara ljust brunt i färgen. Rör så att det blandas och häll upp massan på plåt med bakplåtspapper. Låt svalna.
4. Kör krokanten i matberedare eller stöt den i mortel. Den ska bli hackad men inte alltför mycket pulveriserad.
5. Vispa grädden löst. Blanda ner krokanten, spara eventuellt några bitar till garnering. Häll över smeten på portionsformar eller i stor form, man kan gärna ha plastfolie eller bakplåtspapper i botten så är det lättare att lossa efter frysningen. Ställ i frysen minst 3 tim.
6. Apelsinsallad: Tvätta och borsta en apelsin väl. Skär ut tunna skalstrimlor med zestjärn eller finriv skalet. Koka upp vatten socker och apelsinskal. Koka ca 5 min utan lock. Låt svalna.
7. Skär bort skalet från apelsinerna och skär sedan ut hinnfria klyftor.
8. Ta fram parfaiten från frysen. Skär runt kanten och doppa eventuellt i varmt vatten. Stjälp upp den och låt temperera ca 30 min i portionsformar och något längre i stor form. Garnera med apelsin runt om. Häll saften från apelsinerna i sockerlagen och ringla lite av lagen med skalstrimlorna på klyftorna.
Strö eventuellt över lite av sparad mandelkrokant.

Fler recept med: Efterrätt och dessert, Fest, Övrigt