Mandelknäck med honung och frukttärningar

En riktigt smaskig kaka som blir nästan som konfekt med knäckigt, lite segt täcke på en mördegsbotten. Bakas på plåt och skärs sedan i bitar.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 125 g smör - kallt
  • 1 ägg

Fyllning

  • 125 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl honung
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 100 g kakfyllning - kanderade apelsinskalstärningar och suckat
  • 200 g mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200º. Blanda mjöl, socker och bakpulver i matberedare. Tillsätt smöret i bitar. Hacka ihop. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg.

  2. Kavla ut degen till en plåts storlek, ca 30 x 40 cm, mellan två bakplåtspapper. Lägg degen på plåt och ta bort det övre papperet. Grädda ca 8 min mitt i ugnen.

  3. Fyllning: Smält smör, socker och honung i en kastrull. Tillsätt grädde, apelsinskalstärningar, suckat och mandelspån.

  4. Bre smeten över mördegsbottnen. Grädda ytterligare ca 12 min mitt i ugnen tills den fått fin färg.

  5. Låt svalna och skär sedan i små bitar med riktigt vass kniv. Kakorna går bra att frysa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!