Mandelkaka med vispad hallonpannacotta

Mandelkaka med vispad hallonpannacotta är en drömgod kaka där den fluffiga spritsade hallonpannacottan ger mandelkakan ett vackert utseende.
Cecilia Hagerling Larsson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 225 g mandelmassa
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 3 ägg
  • 1 citron - ekologisk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 dl mandelspån

Pannacotta

  • 3 gelatinblad
  • 150 g hallon - frysta
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 msk citron - pressad
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt

Gör så här

  1. Pannacotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Tina hallonen i en kastrull och tillsätt grädde, citron, strösocker, vaniljsocker och salt. Koka upp och låt koka under omrörning ca 1 minut.

  2. Mixa smeten slät med mixerstav och sila sedan. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i smeten under omrörning. Låt svalna och ställ sen i kylen, ca 8 timmar.

  3. Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan grovt. Blanda mandelmassa och smör. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om mellan varje ägg. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda ner citronskal, mjöl och salt i mandelsmeten.

  4. Bred ut smeten i en fyrkantig form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen tills kakan är gyllene ca 30 min. Låt kallna. Skär kakan i 9 bitar.

  5. Vispa upp pannacottan med en elvisp så den blir slät och spritsbar. Lägg den i en spritspåse med en rak kronbladstyll. Fyll spritspåsen med pannacotta och spritsa på mandelkaksbitarna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!