Mandelkaka med vallmofrö och russin

Mandelkaka med vallmofrö och russin passar bra som dessert på grekisk buffé. Häll citronlag på kakan när den fortfarande är varm. Den blir extra saftig och vansinnigt god!
Petra Lindstrand
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 200 g sötmandel
  • 2 potatisar - kokta, kalla
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 dl russin - gula
  • 0,5 dl vallmofrö - blå
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Lag

  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl citron - pressad
  • 0,5 dl strösocker

Garnering

  • florsocker

Tillbehör

  • klyftor apelsin
  • grekisk yoghurt
  • honung - flytande

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skålla, skala och mal mandeln på mandelkvarn. Skala och mal potatisen.

  2. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa kraftigt emellan. Blanda i mandel, potatis, russin, vallmofrön och mjölet blandat med bakpulver. Rör till en jämn smet.

  3. Bred ut smeten i en liten långpanna, 20 x 30 cm, klädd invändigt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.

  4. Lag: Koka upp vatten, citronsaft och socker i en kastrull. Häll lagen över den varma kakan. Låt den kallna. Skär kakan i rutor. Pudra över florsocker.  Servera  med apelsinklyftor, yoghurt och honung.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!