Mandelkaka med brynt smör, färskost med tonkaböna och björnbär

Mandelkaka med brynt smör, färskost med tonkaböna och björnbär är en festlig dessert. Tonkanbönor har en intensiv vaniljsmak. Bönorna kan vara svåra att hitta i vanliga livsmedelsbutiker, men finns att beställa på nätet. De kan ersättas med vaniljpulver.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 citron
  • 3 äggvitor
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 dl mandelmjöl
  • 0,75 dl vetemjöl

Färskostkräm

  • 1 dl färskost - naturell
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk florsocker
  • 1 citron
  • 2 krm tonkaböna - riven

Inkokta björnbär

  • 300 g björnbär - frysta
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 4 cl rom

Nötter

  • 100 g nötter - blandade
  • 2 msk florsocker
  • 1,5 tsk flingsalt

Garnering

  • citronmeliss - eller citronverbena

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180° varmluft. Bryn smöret och låt det svalna. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa äggvita och florsocker fluffigt. Rör i det brynta smöret. Blanda i mandelmjöl, vetemjöl och citronskal.

  2. Häll smeten i en form, ca 23 x 23 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kakan svalna.

  3. Färskostkräm: Vispa färskost, crème fraiche och grädde tills det blir fluffig. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 4 msk saft. Blanda ner citronskal, citronsaft och tonkaböna i krämen.

  4. Björnbär: Blanda socker och vatten i en kastrull och koka tills det blir gyllenbrunt utan att röra om. Kärna ur och finhacka chilin. Lägg chili och peppar i kastrullen och blanda i björnbär och rom. Låt koka ca 3 min. Sila av bären och låt lagen koka ihop tills den tjocknat. Lägg tillbaka bären och låt kallna.

  5. Nötter: Grovhacka nötterna och rosta dem i en varm torr stekpanna under omrörning. Siktar över florsocker och strö på flingsalt när nötterna fått fin färg. Blanda runt och låt kallna.

  6. Värm bären vid servering och lägg dem på kakan. Strö över nötter och garnera med citronmeliss. Servera med färskostkräm.

Recept av Ludwig Tjörnemo

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!