Mandelformar med mascarponekräm
Ingredienser
- 2,5 dl mandelmjöl
- 1,5 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 2 msk strösocker
- 1 äggula
Kräm
- 1 dl citron - pressad
- 2 dl strösocker
- 2 äggulor
- 1 ägg
- 75 g smör - rumsvarmt
- 250 g mascarponeost
- 2 dl vispgrädde
Garnering
- 250 g hallon
- 250 g jordgubbar
- ätbara blommor - gärna kanderade
- florsocker
Gör så här
-
Arbeta samman ingredienserna till pajdegen i matberedare. Ta upp den och knåda ihop till en deg. Låt degen vila inlindad i plastfolie i kylen ca 1 timme, gärna längre.
-
Kavla eller tryck ut degen i åtta välsmorda pajformar, ca 8 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.
-
Kräm: Koka upp citronsaft och socker. Vispa samman äggula och ägg. Vispa ner den heta citronsaften i äggvispet. Häll tillbaka ägg- och citronblandningen i kastrullen och värm på medelvärme under fortsatt vispning tills konsistensen är luftig och krämig. Passa noga, det får inte koka.
-
Ta av från plattan. Klicka i smöret. Låt citronkrämen kallna i kylen ca 2 timmar, gärna längre.
-
Sätt ugnen på 225°. Grädda pajbottnarna 10–12 min. Låt svalna. Lossa dem försiktigt ur formarna.
-
Rör mascarponen smidig och vispa grädden. Blanda mascarpone och citronkräm. Vänd ner grädden. Fyll bottnarna med kräm och bär. Pudra med florsocker.