Mandelbullar
Ingredienser
- 75 g smör - + 25 g
- 2,5 dl mjölk
- 25 g jäst
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 6 dl vetemjöl - (360 g)
- 3 plattor smördeg - fryst, ca 10 x 20 cm
- 200 g mandelmassefyllning - (Odense)
- 3 msk mandel - flagad
Garnering
- 1 ägg
- 1 msk florsocker
Gör så här
-
Smält 75 g smör och tillsätt mjölken. Värm till 37°. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan. Blanda ner socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
-
Sätt ugnen på 250°. Låt smördegsplattorna tina på ett bakplåtspapper. Lägg dem tätt intill varandra och kavla ut dem tillsammans till en platta, ca 20 x 40 cm. Nagga med gaffel och grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills de fått fin färg.
-
Ta upp den jästa degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut till en platta, ca 30 x 30 cm. Bred på 25 g mjukt smör och spritsa ut mandelmassefyllningen. Rulla ihop och skär i ca 15 snurror. Fös ihop smördegsplattorna om de har lossnat och lägg snurror i tre rader med fem bullar i varje på degplattorna. Blir det några snurror över, lägg dem i bullformar
-
Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg, strö över flagad mandel. Grädda mitt i ugnen ca 13 min. Låt svalna innan de skärs med vass kniv eller pizza-skärare. Pudra över florsockret.