Mandelbullar

Mandelbullar är som ett mellanting mellan bulle och wienerbröd. Bullarna läggs på en botten av smördeg och är fyllda med krämig mandelmassa. Massan finns i praktisk förpackning och spritsas direkt på degen

Ingredienser

  • 75 g smör - + 25 g
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl - (360 g)
  • 3 plattor smördeg - fryst, ca 10 x 20 cm
  • 200 g mandelmassefyllning - (Odense)
  • 3 msk mandel - flagad

Garnering

  • 1 ägg
  • 1 msk florsocker

Gör så här

  1. Smält 75 g smör och tillsätt mjölken. Värm till 37°. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan. Blanda ner socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. 

  2. Sätt ugnen på 250°. Låt smördegsplattorna tina på ett bakplåtspapper. Lägg dem tätt intill varandra och kavla ut dem tillsammans till en platta, ca 20 x 40 cm. Nagga med gaffel och grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills de fått fin färg.

  3. Ta upp den jästa degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut till en platta, ca 30 x 30 cm. Bred på 25 g mjukt smör och spritsa ut mandelmassefyllningen. Rulla ihop och skär i ca 15 snurror. Fös ihop smördegsplattorna om de har lossnat och lägg snurror i tre rader med fem bullar i varje på degplattorna. Blir det några snurror över, lägg dem i bullformar

  4. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg, strö över flagad mandel. Grädda mitt i ugnen ca 13 min. Låt svalna innan de skärs med vass kniv eller pizza-skärare. Pudra över florsockret. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!