Mandel- och vitlöksgravad strömming

Var noga med att strömmingen är vit rakt igenom när den legat i lagen. Den ska inte vara rå i mitten, det påverkar hållbarheten på strömmingen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 500 g strömming - rensad

Gravningslag

  • 5 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit - (12 %)
  • 2 tsk salt

Sås

  • 100 g sötmandel
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl gräddfil
  • 1 tsk citron - pressad
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till lagen. Rör så att saltet löser sig.

  2. Dra skinnet från strömmingen. Lägg den i lagen och  ställ i kylen 8 timmar eller över natten, tills strömmingen är vit rakt igenom och fast i köttet.

  3. Häll av lagen och låt strömmingen rinna av väl i ett durkslag. Torka strömmingen torr med hushållspapper.

  4. Sås: Skålla och skala mandeln. Rosta den i en torr stekpanna  tills den fått fin färg. Grovhacka mandeln.

  5. Skala vitlöksklyftor och lägg dem ca 1 minut i kokande vatten. Låt rinna av och finhacka dem.

  6. Blanda  majonnäs, crème fraiche, gräddfil, vitlöksklyftor och 3/4 av mandeln i en bunke. Smaka av med citronsaft och salt. Vänd ner strömmingen och låt stå 1 dygn i kylen för att mogna.

  7. Garnera med resten av mandeln vid servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!