Mandel- och rosmarinpanerade bergtungsfiléer

00000

Ursprunget till denna rätt är från början mandelstekt forell. Den mycket enkla såsen är spännande och frisk. Även den som inte tycker om ananas kan bli förtjust i den, då ananasen bara anas.

För 4 person(er)

Ingredienser

500 g bergtungsfiléer, fina
1 äggula
0,5 dl sötmandel, mald
1 msk rosmarin, färsk, hackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 msk smör
2 msk olivolja

Gravade tomater:

8 tomater
1 tsk socker
1 tsk salt
0,5 röd basilika, i kruka
0,5 krasse, i ask

Ananas- och tomatsås:

2 färsk ananas, skivor
300 g tomater, hela, av hög kvalitet
1 dl hönsbuljong
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald

1. Tomater: Skåra och skålla tomaterna ca 20 sek i kokande vatten. Spola i kallt vatten och dra av skalen.
2. Skär tomaterna i klyftor och skär bort kärnhuset. Strimla tomatklyftorna grovt och blanda dem i en skål med socker och salt. Låt marinera någon timme i rumstemperatur.
3. Sås: Tärna ananasen och mixa den med tomaterna. Häll över i en kastrull och tillsätt hönsbuljong. Hetta upp och smaka av med salt och peppar. Passera genom en sil för att få bort kärnorna. Späd eventuellt med mer buljong om såsen känns för tjock.
4. Fisk: Sätt ugnen på 125°. Pensla fiskfiléerna med äggulan bara på den sida där skinnet funnits. Blanda mandel, rosmarin, salt och peppar på en tallrik och panera bara den penslade sidan.
5. Hetta upp en stekpanna med hälften av smör och olja. Stek filéerna gyllenbruna på den panerade sidan i omgångar, på medelvärme. Lägg upp fisken på en ugnsplåt med bakplåtspapper med den stekta sidan upp.
6. Servering: Stek färdigt fisken i mitten av ugnen 5-7 min. Blanda de gravade tomaterna med strimlad basilika och klippt krasse. Servera dem med fisken och ananas- och tomatsåsen.