Mandel- och fikonsufflé

Om du vill förbereda kan sufflésmeten fyllas i formarna och frysas. Ta dem sedan direkt ur frysen och grädda.
Anna Wendt
Mandel- och fikonsufflé
Mandel- och fikonsufflé Foto: Lisa Björner

Mandel- och fikonsufflé

  • 100 g fikon - torkade
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk skal från apelsin - rivet
  • 12 sötmandlar
  • 5 äggvitor
  • 1 tsk citron - pressad
  • smör - till formarna
  • strösocker

Garnering

  • 1 msk florsocker

Tillbehör

  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Skär av stjälken på fikonen och skär dem i grova bitar. Lägg dem tillsammans med vattnet i en kastrull och koka upp. Låt koka på medelvärme under lock tills de mjuknat, ca 7 min. Häll av spadet och låt kallna.

  2. Mixa fikonen tillsammans med socker och apelsinskal i en mixerkanna eller med mixerstav. Finhacka mandeln.

  3. Vispa äggvitor och citronsaft till hårt skum. Vispa ner fruktmoset, lite i taget, och därefter mandeln.

  4. Fördela smeten i smörade och sockrade portionsformar som rymmer 2 dl. Grädda dem i nedre delen av ugnen tills sufflén höjt sig och fått fin färg, ca 30 min. Öppna inte ugnsluckan under gräddning, då riskerar suffléerna att sjunka.

  5. Ta ut suffléerna och pudra dem med florsocker. Servera direkt med vispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!