Mandel- och citrontårta med jordgubbar

Kontrasternas tårta. Botten med knapriga mandlar, syrlig kräm som kontrast till den lena grädden och friska  jordgubbarna. Den som vill göra det riktigt enkelt kan bara ta vispad grädde, det blir också gott. Kräm och bottnar kan göras klara långt i förväg. Kräm och grädde läggs på samma dag och jordgubbarna strax före servering.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 100 g sötmandel
  • 300 g mandelmassa
  • 2 äggvitor - stora

Fyllning

  • 2 äggulor - stora
  • 0,5 msk citronskal - finrivet
  • 2 msk citron - pressad
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 l jordgubbar

Garnering

  • florsocker
  • citronmeliss

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Hacka mandeln grovt i matberedare eller för hand. Blanda den med mandelmassa och äggvitor. Om du inte har matberedare går det lättast att först grovriva mandelmassan.

  3. Bred ut smeten i en rundel ca 28 cm i diameter på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter tills den börjar få fin ljusbrun färg.

  4. Fyllning: Blanda gulor, citronskal, citronsaft och socker i liten kastrull. Värm under vispning till en tjock kräm. Låt kallna. 

  5. Hit kan förberedas dagen innan.

  6. Dra av bakplåtspapperet och lägg upp mandelbottnen på serveringsfat. 

  7. Vispa grädden. 

  8. Bred på citronkrämen och bred grädden över. Lägg på rikligt med skivade jordgubbar. Sikta över florsocker och lägg på några mynta- eller citronmelissblad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!