00000

Mandel- och cashewäpplen med mördegslock kan gräddas i god tid och sedan värmas i 100° strax före servering.  

För 1

Ingredienser

6 äpplen, svenska, Åkerö eller ­Ingrid Marie

Fyllning:

100 g mandelmassa
0,5 dl cashewnötter, salta
25 g smör
2 tsk citronskal, rivet
1 äggula

Mördegslock:

2,75 dl vetemjöl
2 msk strösocker
100 g smör

Pensling:

1 äggula

Garnering:

0,5 dl mandel, flagad 
0,5 dl pärlsocker

Amarettogrädde:

2 dl vispgrädde
1 msk florsocker
2 msk amaretto

20 minuter + 30 minuter i ugn

Mandel- och cashewäpplen med mördegslock – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och kärna ur äpplena med en äppel­urkärnare. Ställ dem i en ugnssäker form eller i en muffinsplåt.
  2. Riv mandelmassan grovt. Hacka nötterna. Bryn smöret i en stekpanna. Blanda mandelmassa, ­nötter, smör, citronskal och äggula. Fyll äpplena med blandningen.
  3. Mördegslock: Blanda snabbt ihop ingredienserna till mördegen. Dela degen i sex bitar och kavla ut till rundlar, ca 10 cm i diameter. Lägg degen över de fyllda äpplena och pensla med uppvispad äggula. Strö på flagad mandel och pärlsocker.
  4. Baka äpplena mitt i ugnen ca 30 min, tills de känns mjuka.
  5. Amarettogrädde: Vispa grädden och blanda med florsocker och Amaretto. Servera äpplena ljumna med grädden.