Mandel- och aprikosfylld kyckling med rödlöksbulgur och myntayoghurt

Det är en stor kyckling, och om det blir kycklingkött över är det gott att göra en kycklingsallad nästa dag.
Petra Lindstrand
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 1 kyckling - hel stor (ca 2 kilo)
  • 100 g sötmandel
  • 12 aprikoser - torkade
  • 1 gul lök
  • 1,5 tsk salt - + 1 tsk
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald

Bulgur

  • 2 rödlökar
  • 3 msk citron - pressad
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 4 dl bulgur
  • 8 dl vatten
  • 3 msk kycklingfond - konc
  • 300 g sockerbönor
  • 3 msk mynta - hackad

Myntayoughurt

  • 3 dl yoghurt - turkisk
  • 0,5 dl mynta - strimlad
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt

Tillbehör

  • romansallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skålla och skala mandeln. Rosta den i en het, torr stekpanna tills den fått fin färg. Strimla aprikoserna. Skala och finhacka löken. Blanda mandel, aprikoser, lök och 1 1/2 tsk salt. Fyll kycklingen inuti och under skinnet med blandningen. Blanda olja, 1 tsk salt, paprikapulver och peppar i en ugnssäker form. Vänd kycklingen i blandningen.

  2. Stek kycklingen med bröstsidan nedåt i nedre delen av ugnen ca 1 timme, tills den är genomstekt, 70° innertemperatur. Vänd kycklingen efter halva tiden. Ta ut och låt kycklingen vila ca 10 min innan den skärs i bitar.

  3. Bulgur: Skala och skär löken i riktigt tunna skivor. Blanda den med citronsaft, socker och salt. Låt stå i rumstemperatur ca 15 min.

  4. Koka upp vatten och fond i en kastrull. Tillsätt bulgurn och låt koka under lock ca 12 min. Halvera sockerbönorna på längden och lägg dem ovanpå bulgurn när ca 4 min återstår av tillagningstiden. Blanda bulgurn med lök och mynta.

  5. Yoghurt: Blanda yoghurten  med mynta och olja. Krydda med salt.

  6. Servera kycklingen med bulgur, myntayoghurt och romansalladsblad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!