00000

Det är en stor kyckling, och om det blir kycklingkött över är det gott att göra en kycklingsallad nästa dag.

För 6 person(er)

Ingredienser

1 kyckling, hel stor (ca 2 kilo)
100 g sötmandel
12 torkade aprikoser
1 gul lök
1,5 + 1 tsk salt
2 msk rapsolja
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk svartpeppar, nymald

Bulgur:

2 rödlökar
3 msk citron, pressad
1 msk strösocker
1 tsk salt
4 dl bulgur
8 dl vatten
3 msk kycklingfond, konc
300 g sockerbönor
3 msk mynta, hackad

Myntayoughurt:

3 dl yoghurt, turkisk
0,5 dl mynta, strimlad
2 msk olivolja
0,5 tsk salt

Tillbehör:

romansallad

40 minuter + 1 timme i ugn

Mandel- och aprikosfylld kyckling med rödlöksbulgur och myntayoghurt – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skålla och skala mandeln. Rosta den i en het, torr stekpanna tills den fått fin färg. Strimla aprikoserna. Skala och finhacka löken. Blanda mandel, aprikoser, lök och 1 1/2 tsk salt. Fyll kycklingen inuti och under skinnet med blandningen. Blanda olja, 1 tsk salt, paprikapulver och peppar i en ugnssäker form. Vänd kycklingen i blandningen.
  2. Stek kycklingen med bröstsidan nedåt i nedre delen av ugnen ca 1 timme, tills den är genomstekt, 70° innertemperatur. Vänd kycklingen efter halva tiden. Ta ut och låt kycklingen vila ca 10 min innan den skärs i bitar.
  3. Bulgur: Skala och skär löken i riktigt tunna skivor. Blanda den med citronsaft, socker och salt. Låt stå i rumstemperatur ca 15 min.
  4. Koka upp vatten och fond i en kastrull. Tillsätt bulgurn och låt koka under lock ca 12 min. Halvera sockerbönorna på längden och lägg dem ovanpå bulgurn när ca 4 min återstår av tillagningstiden. Blanda bulgurn med lök och mynta.
  5. Yoghurt: Blanda yoghurten  med mynta och olja. Krydda med salt.
  6. Servera kycklingen med bulgur, myntayoghurt och romansalladsblad.