Mammas svartsoppa

Mamma Inga-Maj har med åren blivit något av en svartsoppsexpert och detta är hennes recept. Visserligen gör mamma sin egen buljong och det kan man naturligtvis göra men soppan blir också mycket god och mindre besvärlig att laga om du använder kalvfond.

Mammas svartsoppa – gör så här:

  1. Sila blodet ner i en bunke. Sikta i vetemjölet under vispning.
    Låt stå att svälla.
  2. Koka upp vatten och fond i en stor gryta. Häll i mjölblandningen under kraftig vispning i buljongen och låt den sjuda några minuter.
    Vispa hela tiden, annars skär soppan sig.
  3. Dra grytan åt sidan och vispa ur lite värme. Tillsätt salt, socker, kryddor, vinäger och äppeljuice. Smaka slutligen av soppan med madeira eller sherry och konjak.
  4. Låt soppan stå och mogna 1-2 dagar. Värm soppan försiktigt under ständig vispning – låt den inte koka. Smaka eventuellt av med mer konjak.
  5. Servera soppan med kokta äppelklyftor, katrinplommon och gärna någon stekt leverkorv i skivor.

 

PS. Gör soppan 1-2 dagar i förväg så hinner smakerna gifta sig. Tänk på att blod oftast måste beställas.

Recept från