Har du ett kakrecept som gått i arv i flera generationer. Det har vår matredaktör Kristina Valentin: "Jag minns den som en torr, därav namnet, jättegod kaka som skars i tunna skivor. Den blev godare ju längre den fick stå och höll i mer än en vecka. Vid provlagningen visade det sig att den även är mycket god redan första dagen, men då är det en annan kaka."
För 1 kaka
Ingredienser
2,5 dl
potatismjöl
2 tsk
bakpulver
1 tsk
vaniljsocker
200 g
smör, rumsvarmt
3
ägg
2,5 dl
strösocker
2 msk
konjak
Mamma Ellens sandkaka – gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en 1 1/2-liters hålform.
Blanda potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt smöret och vispa poröst med elvisp, ca 5 min.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt, 10 min med elvisp. Rör ner äggvispet, lite i taget, i smörblandningen under kraftig vispning. Rör snabbt ner konjaken.
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen 35-40 min. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp. Låt kallna och stå övertäckt till nästa dag.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till
dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.