55555

Välj en råbiff med smaksättning från världens alla hörn, som en yukhoe som är en koreansk variant på råbiff.

För 6 personer som smårätt:

Ingredienser

300 g ryggbiff, oxfilé eller entrecôte
1,5 msk sesamfrön
0,5 salladslök, den gröna delen
1,5 msk pinjenötter
1 vitlöksklyfta
3 msk soja, ljus
2 msk strösocker
1 msk sesamolja
0,5 gurka
5 noriark

Gochujang-majonnäs:

1 äggula
1,5 msk risvinäger, ljus
1 msk gochujang-pasta
2 dl rapsolja
2 krm salt

Garnering:

sesamfrön, rostade
smörgåskrasse

40 minuter + 30 minuter i frys + 15 minuter marinering

Makirullar med yukhoe  – gör så här:

  1. Majonnäs: Vispa eller mixa ihop äggula, vinäger och gochujang. Droppa i olja, lite i taget. Vispa till en krämig majonnäs. Krydda med salt.
  2. Skär köttet i små tärningar.
  3. Rosta sesamfröna i en het torr panna. Ta undan 1/2 msk till garnering och mortla resten.
  4. Ansa och hacka salladslöken. Skala och finhacka vitlöken.
  5. Rör ihop soja, socker och sesamolja tills sockret lösts upp. Rör ner sesamfrön, pinjenötter, salladslök och vitlök. Häll blandningen över köttet och rör om så att allt blandas. Låt stå ca 15 min.
  6. Skär gurkan i tunna längder. Ställ fram en liten skål med vatten. Använd sushimatta om du har, lägg annars noriarket på en skärbräda med matta sidan uppåt.
  7. Lägg ut en sträng av köttet i änden av arket. Lägg på gurkstrimlor och lägg en sträng kött ovanpå. Doppa ett finger i vattnet och dra med fingret längs med andra kanten på noriarket och rulla ihop till en tajt rulle.
  8. Skär rullarna till 2–3 cm tjocka bitar. Lägg upp på ett fat och garnera med gochujang-majonnäs, rostade sesamfrön och krasse.
Kökstipset! Makirullar med yukhoe är en koreansk variant på råbiff som rullas i noriark. Den serveras med majonnäs smaksatt med den koreanska chilipastan gochujang. Perfekt till fördrinken.