Makaronilåda

Recept på makaronilåda. I stället för makaroner har vi valt en annan typ av pasta som håller sig lite mer ”tuggig” eller ”al dente” i ugnen.
Tove Nilsson
Makaronilåda
Makaronilåda Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 300 g pasta - t ex Zeta abbracci
  • 1 purjolök - (ca 300 g)
  • 200 g rökt skinka i bit
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 krm timjan - torkad
  • 0,5 kruka persilja
  • 2 dl ost - riven
  • rapsolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.

  2. Koka pastan enligt anvisning på förpackning-en men ta av någon minut tidigare och häll av i durkslag.

  3. Dela, skölj och strimla löken. Fräs i 1 msk olja ca 3 min.

  4.  Putsa och skär skinkan i tärningar. Blanda med pasta och stekt lök.

  5. Smörj en form (ca 20x30 cm) med 1 msk olja. Fyll med pastablandningen.

  6. Vispa ihop grädde, mjölk, ägg, timjan, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Häll över pastan.

  7. Hacka persiljan och strö hälften över pastan. Toppa med riven ost.

  8. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min.

  9. Strö över resten av persiljan och servera genast, gärna med en grönsallad till!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!