Majskyckling med tryffelbechamel och sparris

33333

Några droppar tryffelolja gör rätten hel-lyxig. För att inte tala om två sorters  sparris.

För 4 personer

Ingredienser

2 majskycklingfiléer med skinn, (á350g)
1msk+1 msk smör
1tsk+1/2 tsk salt
1krm+1 krm nymald svartpeppar
1 dl torrt vitt vin
200 g svamp, t ex skogschampinjoner

Bechamel

50 g smör
3 msk vetenmjöl
2 1/2 dl mjölk
1 tsk konc tryffelolja
1/2 tsk salt
1/4 krm cayennepeppar

Sparris

250 g vit sparris
250 g grön sparris
3 dl vatten
1 msk konc kycklingfond

Garnering

1/2 dl rostad lök

40 min + 40 min i ugn

Majskyckling med tryffelbechamel och sparris

 

1. Sätt ugnen på 150°. Bryn kycklingfiléerna i 1 msk smör i en stekpanna ca 2 min på varje sida. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg filéerna i en ugnssäker form och stek dem mitt i ugnen till 68° innertemperatur, beräkna ca 40 min. Häll vinet vid sidan om kycklingen när ca 15 min återstår av tillagningstiden. Låt filéerna vila ca 5 min innan de skärs i breda skivor.
2. Sparris: Skala den vita sparrisen. Skär eller bryt av den nedre delen på den vita och gröna sparrisen. Koka den vita sparrisen i lättsaltat vatten ca 15 min. Lägg i den gröna sparrisen när ca 5 min återstår av koktiden. Spola sparrisen med kallt vatten så att kokningen avstannar.
3. Ansa svampen och skär i mindre bitar. Fräs den i 1 msk smör tills vätskan kokat in. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
4. Bechamel: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt det fräsa ca 30 sekunder. Späd med mjölken. Låt koka under vispning ca 5 min. Smaksätt med tryffelolja, salt och peppar.
5. Koka upp vatten och fond i en kastrull. Värm sparrisen i buljongen. Fördela den på tallrikar och strö över svampen. Klicka på bechamel och toppa med kycklingen. Häll lite av buljongen och sky från kycklingen runt om och strö över rostad lök.

Fler recept med: Övrigt