Majskyckling med smörkokta rotfrukter och dragonsås

Recept på majskyckling med smörkokta rotfrukter och dragonsås. Rotfrukterna blir ljuvligt milda när de kokas med smör och vitt vin. Tänk på att inte koka för länge. Såsen smakar nästan som bearnaise.
Allt om Mat

Majskyckling

  • 4 majskycklingfiléer - med skinn (à 300 g)
  • 2 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald

Rotfrukter

  • 500 g gulbetor
  • 1 kålrot - (500 g)
  • 4 morötter
  • 4 dl vatten
  • 2 msk konc kycklingfond
  • 0,5 dl vitt vin - torrt
  • 100 g smör
  • 1 dl bladpersilja - strimlad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Sås

  • 1 bananschalottenlök
  • 1,5 dl vitt vin - torrt
  • 3 äggulor
  • 2 dl crème fraiche - lätt
  • 1 msk dragon - finhackad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • bladpersilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Bryn kycklingen i smör i en stekpanna ca 2 min på varje sida. Krydda med salt och peppar. Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen till 60 grader innertemperatur, beräkna ca 20 min. Höj ugnsvärmen till 225° och stek kycklingen till 68 grader innertemperatur, ca 10 min.

  2. Rotfrukter: Skala och skär gulbetor, kålrot och morötter i ca 1/2 cm tjocka skivor, stavar och klyftor. Koka upp vatten, vin och fond i en traktörpanna.

  3. Lägg i rotfrukterna och smöret. Koka rotfrukterna nätt och jämnt mjuka, ca 15 min.

  4. Blanda ner persilja. Krydda med salt och peppar.

  5. Sås: Skala och finhacka löken. Lägg den i en kastrull och häll på vinet. Låt koka tills ca 1 dl återstår. Ta kastrullen åt sidan och vispa i äggulor och crème fraîche. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och värm under vispning till en pösig sås. Blanda i dragon och krydda med salt och peppar.

  6. Skär kycklingfiléerna i skivor. Fördela rotfrukter och buljong  på tallrikarna. Lägg kycklingen ovanpå och toppa med den skummiga såsen. Garnera med persilja och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!