44444

Majskyckling panerad med gremolata till ananassalsa och mandelpotatispuré. Receptet går utmärkt att dubblera och servera till många. Gremolatan och salsan kan förberedas dagen före festen.

För 4 personer:

Ingredienser

4 majskycklingfiléer, (à ca 150 g)
1 citron
3 vitlöksklyftor
1 knippa bladpersilja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
50 g smör

Ananassalsa med bönor:

0,5 ananas, (500 g)
1 rödlök
1 paprika, grön
1 tomat
3 msk apelsinjuice, konc
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1-2 krm tabasco
100 g kidneybönor, kokta
100 g kikärter, kokta

Mandelpotatispuré:

1 kilo mandelpotatis
3 dl mjölk
50 g smör
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald

Garnering:

mynta

Majskyckling med mandelpotatispuré och ananassalsa – gör så här:

 

  1. Sätt ugnen på 200°. Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv skalet. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Finhacka persiljan. Blanda citronskal, vitlök och persilja.
  2. Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar. Vänd filéerna i gremolatablandningen.
  3. Bryn kycklingfiléerna i smör i en stekpanna ca 2 min på varje sida. Lägg dem i en ugnssäker form. Tillaga kycklingen mitt i ugnen ca 30 min tills kycklingen är genomstekt, 70° innertemperatur.
  4. Ananassalsa: Skala ananasen och skär bort den grova stocken i mitten. Tärna fruktköttet. Skala och finhacka löken. Kärna ur paprikan. Tärna paprika och tomat. Blanda apelsinjuice, olja, salt, peppar och tabasco. Skölj bönor och kikärter i kallt vatten och låt rinna av. Blanda alla ingredienser och häll över apelsindressingen.
  5. Potatispuré: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Värm mjölk och smör i en kastrull. Låt potatisen rinna av och häll över mjölk- och smörblandningen. Vispa till ett luftigt mos. Krydda med salt och peppar.
  6. Servera kycklingen med ananassallad och mandelpotatispuré.