4.54.54.54.54.5

Njut av en supergod kyckling med blomkålspuré, rostade grönsaker och svamp. En smakrik rödvinssås serveras till. Sötman i såsen kommer från morötterna och den milda rökta smaken kommer från det varmrökta fläsket.

För 4 personer:

Ingredienser

4 majskycklingfiléer, (600 g)
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Rödvinssky:

4 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 morot
150 g fläsk, varmrökt
1,5 msk tomatpuré
1,5 tsk timjan
1 lagerblad
1 msk smör, + 1 msk
3 dl rött vin
3 dl vatten
0,75 dl kalvfond, konc
0,5 msk majsstärkelse, Maizena

Blomkålspuré:

1 kilo blomkål
250 g potatis
50 g smör
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald

Rostade grönsaker:

300 g morötter
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

smörstekt svamp, t e x  rödgul trumpetsvamp eller champinjoner

Garnering:

timjan

50 minuter

Majskyckling med blomkålspuré och rödvinssås – gör så här:

  1. Sås: Skala och finhacka schalottenlök, vitlök och morot. Skär fläsket i små bitar.
  2. Fräs lök, vitlök, morot, fläsk, tomatpuré, timjan och lagerblad i 1 msk smör 2–3 min. Häll på vin, vatten och fond. Koka ihop tills hälften återstår, ca 3 dl. Sila. Blanda majsstärkelsen med lite vatten och red av såsen. Låt koka upp. Rör ner 1 msk smör strax före servering.
  3. Blomkålspuré: Ansa blomkålen och spara några späda blad till garnering. Dela blomkålen i små buketter och skär några till 16 tunna skivor att rosta. Skala potatisen, skär den i grova bitar. Koka potatis och blomkål i vatten tills de är mjuka. Låt rinna av. Mosa med en potatisstöt. Bryn smöret, vispa ner det i purén. Salta och peppra.
  4. Majskyckling: Sätt ugnen på 125°. Putsa kycklingen. Bryn den i smör runt om, salta och peppra. Stek färdigt mitt i ugnen ca 25 min, tills innertemperaturen är 68°. Låt vila ca 10 min.
  5. Grönsaker: Höj ugnsvärmen till 225°. Skala morötterna och skär dem på längden. Lägg blomkålsskivor och morötter på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja.
    Krydda med salt och peppar. Rosta grönsakerna mitt i ugnen ca 15 min, tills de fått fin färg.
  6. Skär kycklingen i skivor. Servera med blomkålspuré, grönsaker, svamp och sås. Garnera med blomkålsblast och timjan.