Majsbröd - Louisiana corn bread

Majsbrödet har bitar av majs och jalapenos, och passar perfekt till whiskylagrad cheddar. Brödet går utmärkt att frysa in.
Frederik Zäll
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 500 g majs - fryst eller från burk
  • 1 grön chili - t ex jalapeño
  • 15 g jäst
  • 4,5 dl vatten
  • 1 påse vetesurdeg - (150 g)
  • 1,5 dl durumvete
  • 1,5 dl polenta - majsgryn
  • 0,75 dl majsolja
  • 3 msk salt
  • 1 tsk honung
  • 18 dl vetemjöl - (1080 g)

Garnering

  • polenta

Gör så här

  1. Mixa hälften av majsen med mixerstav till en puré. Kärna ur och finhacka chilin.

  2. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt mixad majs, chili, surdeg, durumvete, polenta, olja, salt och honung. Rör i den hela majsen och tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta till en smidig deg, ca 15 min i en hushållsassistent. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 1/2 timme.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk, dela den i tre bitar. Forma degen till limpor. Rulla dem i polenta. Lägg dem i smorda brödformar. Låt jäsa övertäckta ca 1 timme. Sätt ugnen på 250°. Ställ in bröden mitt i ugnen, häll in 1 dl vatten på ugnsbottnen. Stäng luckan snabbt. Sänk ugnsvärmen till 200°. Grädda bröden ca 40 min.

  4. Ta bröden ur formarna och låt dem svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!