44444

Majsbrödet har bitar av majs och jalapenos, och passar perfekt till whiskylagrad cheddar. Brödet går utmärkt att frysa in.

För 3 bröd:

Ingredienser

500 g majs, fryst eller från burk
1 grön chili, t ex jalapeño
15 g jäst
4,5 dl vatten
1 påse vetesurdeg, (150 g)
1,5 dl durumvete
1,5 dl polentagryn
0,75 dl majsolja
3 msk salt
1 tsk honung
18 dl vetemjöl, (1080 g)

Garnering:

polenta

30 minuter + 2 1/2 timmes ­jäsning + 40 minuter i ugn

Majsbröd – gör så här:

  1. Mixa hälften av majsen med mixerstav till en puré. Kärna ur och finhacka chilin.
  2. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt mixad majs, chili, surdeg, durumvete, polenta, olja, salt och honung. Rör i den hela majsen och tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta till en smidig deg, ca 15 min i en hushållsassistent. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 1/2 timme.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk, dela den i tre bitar. Forma degen till limpor. Rulla dem i polenta. Lägg dem i smorda brödformar. Låt jäsa övertäckta ca 1 timme. Sätt ugnen på 250°. Ställ in bröden mitt i ugnen, häll in 1 dl vatten på ugnsbottnen. Stäng luckan snabbt. Sänk ugnsvärmen till 200°. Grädda bröden ca 40 min.
  4. Ta bröden ur formarna och låt dem svalna på galler.

 

Fler recept med: Amerikanskt, Bakning, Matbröd