55555

Pastel de choclo är en sydamerikansk majs- och kycklinggratäng. Kyckling och färs kan förberedas dagen före servering. Gratängen blir godast om den gräddas samma dag.

För 6-8 personer:

Ingredienser

400 g kycklinglårfilé
500 g nötfärs
1 tsk salt, + 1 tsk
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 kilo majskorn, frysta
1,5 dl strösocker, + 1 msk
2 msk smör
0,75 dl mjölk
3 ägg, hårdkokta
1 dl oliver, svarta, urkärnade
0,5 dl russin

20 minuter + 20 minuter i ugn

Pastel de choclo (kycklinggratäng) – gör så här:

  1. Koka kycklingen i lättsaltat vatten 15–20 min. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Stek löken i smör tills den fått fin färg. Tillsätt färsen och krydda med 1 tsk salt. Stek tills färsen fått fin färg. Ställ åt sidan.
  3. Mixa majs och 1 1/2 dl socker i en matberedare ca 2 min, tills det har blivit en smet. Smält smöret i en kastrull och tillsätt majsblandning, mjölk och 1 tsk salt. Värm under omrörning ca 5 min.
  4. Lägg köttfärsen i botten på en smord ugnssäker form. Lägg sedan på kycklingen jämnt fördelat i formen. Skala och skär äggen i fyra delar och lägg dem på kycklingen. Fördela oliverna över. Täck med majsblandningen och strö över 1 msk socker.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 20 min, tills gratängen fått en gyllenbrun färg.