4.14.14.14.14.1

Klassisk majonnäs är gjord på ­äggula, och oljan tillsätts sakta ­under ­vispning. Se till att alla ­ingredienser har samma temperatur, då minskar risken att majonnäsen skär sig.

För 2 dl

Ingredienser

1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk röd- eller vitvinsvinäger
1 krm salt
0,5 krm vit- eller ­svartpeppar, nymald
2 dl rapsolja
1 tsk pressad citron

10 min

Majonnäs – gör så här:

  1. Blanda äggula, senap, vinäger, salt och peppar i en rundbottnad skål.
    majonäs recept

    Foto: Susanne Almers

  2. Tillsätt oljan under vispning. Först droppvis och sedan i en jämn stråle.
    majonäs

    Foto: Susanne Almers

  3. Tillsätt citronsaften och krydda eventuellt med mer salt och   peppar.
    majonäs

    Foto: Susanne Almers

  4. Förvara majonnäsen i kylen i en skål täckt med plast, eller i en burk med lock. Då håller majonnäsen drygt en vecka.
    majonäs recept

    Foto: Susanne Almers

 


Kökstipset! Om majonäsen skär sig

Om majonnäsen skär sig, tillsätt 1–2 msk kallt vatten i stavmixerkannan och häll sedan ner den misslyckade majonnäsen medan mixern är igång. Då blir den slät på bara några sekunder.

Fler recept med: Sås och marinad