55555

Macka med rökt lax och sparris innehåller klassiska smaker passar perfekt med päron, honung och balsamico.

För 4 personer:

Ingredienser

4 skivor bröd, t ex ciabatta eller surdegsbröd
200 g lax, kallrökt, i tunna skivor
200 g färskost, naturell
2 msk majonnäs
12 sparrisar, gröna
3 msk pinjenötter
2 päron, gärna anjou
1 citron
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta

Garnering:

1 msk honung, flytande
1 msk crema di balsamico

20 minuter

Macka med rökt lax och sparris – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Blanda färskost och majonnäs.  Bryt av den nedre delen på sparrisen. Koka den i lättsaltat vatten ca 3 min. Spola av sparrisen med kallt vatten och låt rinna av.
  2. Rosta pinjenötterna i en torr, het stekpanna tills de fått fin färg. Låt kallna. Kärna ur och skiva päronen.
  3. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda med oljan. Skala och pressa i vitlöken.
  4. Lägg brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med citron- och vitlöksoljan. Rosta brödet mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna något.
  5. Bred färskosten på brödet och lägg på päron, lax och sparris. Ringla över honung och crema di balsamico. Strö över nötterna och servera.

Recept av Kristina Rönnebjerg

2:a pris i ”Sverige godaste macka”

Det var i Allt om Mat:s augustinummer som vi utlyste tävlingen Skapa Sveriges godaste macka. Över 50 recept på goda mackor kom in till redaktionen. I den hårda konkurrensen blev det Camilla Adlerson från Askim som gick segrande ur striden med sin nyskapande och goda sillmacka. På en hedrande andraplats kom Kristina Rönnebjergs smörgås med rökt lax och sparris. Trea blev Christer Marsnäs med grillad halloumimacka med melonsås.

Juryn som provsmakade var Mona Johansson, Cecilia Lundin, Gunilla von Heland  och  Petra Pettersson på Allt om Mat samt
Catarina Bennetoft på Brödinstitutet.

Juryns motivering till 2:a platsen:

”En festlig och elegant macka med det bästa från Sverige och Italien. Frasigt bröd, sötsyrligt päron, knapriga pinjenötter och god sälta från kallrökt lax.”

Fler recept med: Fisk, Lax, Mackor