44444

Macka med halstrad lax på sockerärtsslaw toppad med räkor och skott är en riktigt matig macka. Den krispiga slawn är både som en sallad och en sås till laxen. Laxloin är ryggfilén på laxen.

För 4 personer:

Ingredienser

300 g laxloin
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
4 skivor bröd, ljust, t ex italiensk lantbröd
2 msk smör, rumsvarmt
1 krispsalladshuvud
200 g räkor, skalade, i lag

Sockerärtsslaw:

100 g sockerärter, färska
6 rädisor
0,5 tsk salt
1 dl majonnäs, gärna Hellman's
1 dl yoghurt, turkisk
1 tsk citron, pressad
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

skott, t ex rädisskott
citronklyftor

30 minuter + 20 minuter för sockerärter och rädisor att stå

Macka med halstrad lax på sockerärtsslaw toppad med räkor och skott – gör så här:

  1. Slaw: Ansa och finstrimla sockerärterna. Ansa rädisorna och skär dem först i skivor och sedan i strimlor. Blanda sockerärter och rädisor med salt och låt stå ca 20 min.
  2. Krydda laxen runtom med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna, gärna av gjutjärn, tills den är riktigt varm. Halstra laxen ca 30 sekunder på varje sida. Ta upp och låt svalna.
  3. Krama ur sockerärter och rädisor och blanda med majonnäs och yoghurt. Tillsätt citronsaft och krydda med peppar.
  4. Skär laxen i skivor. Bred bröden med smör och lägg på salladsblad. Fördela sockerärtsslaw på bröden och toppa med lax och räkor. Garnera med rädisskott och citronklyftor och servera.