3.63.63.63.63.6

Macka med confiterat anklår, picklad rödkål och valnötscrème fraiche är en matig macka med lite inspiration från Danmark där det ofta äts anka med rödkål. Confiterad anka är anka som kokat i sitt eget fett, en traditionell fransk delikatess som finns i välsorterade livsmedelsbutiker. Resultatet blir saftigt och gott.

För 4 personer:

Ingredienser

4 skivor rågbröd, danskt, stora
2 anklår, confiterade
2 msk smör, rumsvarmt
50 g mâchesallad

Picklad rödkål:

150 g rödkål
0,5 rödlök, liten
0,75 dl vatten
0,5 dl strösocker
2 msk ättiksprit, (12 %)
2 krm salt

Valnötscrème fraiche:

1 dl crème fraiche
25 g valnötter
0,5 tsk valnötsolja
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

2 fikon, färska
timjan

30 minuter + 30 minuter för kålen att dra + 15 minuter i ugn

Macka med confiterat anklår, picklad rödkål och valnötscrème fraiche – gör så här:

  1. Picklad rödkål: Ansa kålen och skala löken. Finstrimla kål och lök, gärna på mandolin. Blanda kål och lök med vatten, socker, ättika och salt. Låt stå i rumstemperatur, ca 30 min.
  2. Valnötscrème fraiche: Vispa crème fraichen fast med elvisp. Finhacka valnötterna. Blanda crème fraiche och valnötter och smaksätt med valnötsolja. Krydda med salt och peppar. Fyll crèmen i en spritspåse utan tyll och lägg i kylen.
  3. Sätt ugnen på 150°. Lägg anklåren i en ugnssäker form och värm dem mitt i ugnen ca 15 min. Ta bort skinn och ben från  anklåren, plocka köttet i mindre bitar eller strimlor.
  4. Låt kål och lök rinna av. Bred brödet med smör och lägg på mâchesallad. Spritsa på valnötscrème fraiche. Toppa med picklad kål och confiterad anka. Skär fikonen i klyftor och garnera smörgåsarna med fikon och timjan.