33333

Matiga förrättspajer som kan förberedas i god tid och sprödvärmas strax före servering. Pilgrimsmusslorna grillas och serveras direkt på pajerna.

För 10 småpajer

Ingredienser

1,5 dl vetemjöl
4 msk smör
1 msk vatten

Fyllning:

0,5 fänkål, (ca 125 g)
0,5 purjolök
1 vitlöksklyfta
0,5 msk smör
1 dl crème fraiche, lätt
2 msk vin, torrt vitt
2 ägg
0,5 krm saffran
0,5 tsk salt
0,5 krm cayennepeppar
10 pilgrimsmusslor, stora
1 msk rapsolja
0,5 tsk salt

Garnering:

dill

Tillbehör:

sallad

Lyxiga portionspajer med pilgrimsmusslor

  1. Hacka samman mjöl och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck eller kavla ut degen i 10 små aluminiumfolieformar. Ställ formarna i kylskåpet ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 225°. Ansa och strimla fänkål och purjolök. Skala och finhacka vitlöken. Fräs grönsakerna i smör ca 5 min. Låt svalna.
  4. Vispa samman crème fraiche, vin, ägg och kryddor. Ställ pajformarna på en plåt.
  5. Fördela fräset i formarna och häll på äggstanningen. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.
  6. Pensla pilgrimsmusslorna med olja, salta och grilla dem hastigt, ca 1 minut per sida, i grillpanna. Lägg musslorna på pajerna. Garnera med dill och servera med grönsallad.