Lyxiga chokladbollar
Ingredienser
- 5 dl havregryn
- 125 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 dl mjölk
Topping
- 200 g choklad - mörk eller ljus
- hasselnötter - rostade och hackade
- pistaschnötter - hackade
- hallon - frystorkade
Gör så här
-
Mixa havregrynen till smulor i en matberedare. Skär smöret i bitar och tillsätt det. Tillsätt socker, kakao och vaniljsocker. Arbeta ihop till en slät smet och tillsätt mjölk, lite i taget, under mixning. Låt den kladdiga degen stå i kylen ca 1 timme.
-
Rulla bollar av smeten och lägg dem på ett fat. Ställ dem i kylen ca 30 min.
-
Hacka och smält chokladen i en skål över vattenbad eller i mikro. Doppa en boll i taget i chokladen med hjälp av en gaffel. Låt överflödig choklad rinna av och lägg sedan bollarna på en bricka med bakplåtspapper. Strö över valfri topping och låt bollarna stelna i kylen. Förvara dem kallt.