55555

Lyxig dinkelgröt med saffransäpplen, mandlar och gräddyoghurt är mättande och gott! Men börja i tid, grynblandningen ska svälla i vatten över natten.

För 4 personer:

Ingredienser

2 dl havregryn
2 dl dinkelflingor
1 dl emmer, hela, eller andra korn
0,5 dl dinkelkorn, hela
0,5 tsk salt
7 dl vatten

Saffransäpplen:

3 äpplen
1 msk vatten
1 dl honung
1 paket saffran, (1/2 g)

Tillbehör:

2 dl yoghurt, naturell (3 %)
1 dl vispgrädde
50 g sötmandlar, grovhackade, gärna rostade

20 minuter + tid att svälla

Lyxig dinkelgröt – gör så här:

  1. Blanda gryn, flingor, korn och salt kvällen innan gröten ska serveras. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över grynblandningen och rör om. Lägg på ett lock och låt stå i rumstemperatur över natten.
  2. Värm gröten på svag värme, späd eventuellt med mer vatten för att få en bra och krämig konsistens. Rör under tiden och låt gröten sjuda 2–3 min.
  3. Saffransäpplen: Kärna ur äpplena och skär dem i små tärningar. Lägg dem i en kastrull och häll på vattnet. Koka ca 1 minut. Tillsätt honung och saffran och koka 2–3 min, äpplena får gärna ha lite krispighet kvar.
  4. Vispa yoghurt och grädde tills det är fluffigt. Servera gröten med saffransäpplen, gräddyoghurt och hackade sötmandlar.
Fler recept med: Brunch, Frukost, Frukt och bär, Jul