Lyxig blomkålssoppa med tryffel

Lyxig blomkålssoppa med tryffel är en härlig förrätt. Tryffelolja varierar mycket i smak, så smaka innan den droppas i soppan. Välj gärna en olja som kostar lite mer.
Erik Hammar
Kökstipset! Smaka av blomkålssoppan med vitvinsvinäger om du vill ha högre syra.
Kökstipset! Smaka av blomkålssoppan med vitvinsvinäger om du vill ha högre syra. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 400 g blomkål
  • 200 g potatis
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 4 kvistar timjan
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 7,5 dl vatten
  • 1,5 tärning hönsbuljong
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk tryffelolja - t ex Plantin Delices

Topping

  • 1 pkt bacon - (140 g)

Garnering

  • tryffelolja
  • kvistar timjan

Gör så här

  1. Ansa och bryt blomkålen i buketter. Skala och skär potatisen i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.

  2. Fräs löken i smör i en gryta ca 3 min. Tillsätt blomkål, potatis och timjan och fräs ytterligare ca 1 minut. Häll över vinet och låt det koka in tills hälften återstår. Häll vattnet i grytan och tillsätt buljongtärningarna. Koka upp och låt soppan koka under lock ca 20 min.

  3. Mixa soppan slät med mixerstav. Tillsätt grädden. Krydda med salt och smaksätt med tryffelolja.

  4. Topping: Finstrimla baconet och stek det knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.

  5. Hetta upp soppan och häll i tallrikar. Toppa med bacon och garnera med några droppar tryffelolja och timjankvistar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!