3.93.93.93.93.9

Lyxig blomkålssoppa med tryffel är en härlig förrätt. Tryffelolja varierar mycket i smak, så smaka innan den droppas i soppan. Välj gärna en olja som kostar lite mer.

För 6 personer:

Ingredienser

400 g blomkål
200 g potatis
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
4 timjankvistar
2 dl vitt vin, torrt
7,5 dl vatten
1,5 hönsbuljongtärning
1,5 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 tsk tryffelolja, t ex Plantin Delices

Topping:

1 paket bacon, (140 g)

Garnering:

tryffelolja
timjankvistar

Blomkålssoppa med tryffel – gör så här:

  1. Ansa och bryt blomkålen i buketter. Skala och skär potatisen i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Fräs löken i smör i en gryta ca 3 min. Tillsätt blomkål, potatis och timjan och fräs ytterligare ca 1 minut. Häll över vinet och låt det koka in tills hälften återstår. Häll vattnet i grytan och tillsätt buljongtärningarna. Koka upp och låt soppan koka under lock ca 20 min.
  3. Mixa soppan slät med mixerstav. Tillsätt grädden. Krydda med salt och smaksätt med tryffelolja.
  4. Topping: Finstrimla baconet och stek det knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Hetta upp soppan och häll i tallrikar. Toppa med bacon och garnera med några droppar tryffelolja och timjankvistar.
Fler recept med: Förrätter, Soppa