Lyxburgare med rödvinssky, rökt fläsk och rödlökssmör

Den smakrika grovmalda högreven tillsammans med rimmat fläsk blir saftiga och goda burgare. Gör ett stekprov för att smaka av sältan.

Ca 1 1/2 timme

Lyxburgare med rödvinssky, rökt fläsk och rödlökssmör

 

1. Smör: Skala och skiva lökarna. Smält sockret i en kastrull. Tillsätt lök och vin. Låt vinet koka in ca 10 min. Låt kallna.

2. Mixa löken med smöret och krydda med salt och peppar.

3. Sky: Skala vitlöksklyftorna. Smält sockret i en kastrull. Tillsätt, vitlök, vin, vatten och fond. Låt koka ihop till ca 2 dl. Ta bort vitlöksklyftorna. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Låt koka upp.

4. Pommes frites: Skala och skär potatisen i tjocka stavar.  Lägg potatisstavarna i vatten. Låt ligga ca 20 min så att stärkelsen dras ut. Ta upp potatisstavarna och låt torka på hushållspapper.

5. Hetta upp oljan till 160 grader och fritera potatisen i omgångar 4–5 min, tills den är mjuk men inte fått färg. Låt den rinna av. Detta kan göras upp till 2 dagar i förväg.

6. Burgare: Blanda färs och malet fläsk med  peppar och ev salt. Gör ett stekprov för att smaka av sältan. Forma 8 stora bollar som plattas ut till ca 2 cm tjocka hamburgare. Stek hamburgarna på medelvärme ca 5 min på varje sida.

7. Hetta upp oljan till 180 grader. Fritera potatisen igen i omgångar ca 3 min, så att den blir gyllenbrun och krispig. Låt rinna av på hushållspapper. Strö över salt och rosmarin.

8. Stek brödskivorna i 2 msk smör ca 1 minut på varje sida. Stek fläsket i 1 msk smör ca 1 minut på varje sida.

9. Fördela sallad på bröden. Lägg på burgare, fläsk och smör. Servera skysås och pommes vid sidan av.

Recept från