00000

En mycket god pudding för både lutfiskälskare och för dig som vill närma dig lutfisk för första gången. Kan göras såväl på lutfiskrester som på nykokt fisk.

För 20 person(er)

Ingredienser

1 kg lutfisk
250 g mandelpotatis
0,5 stånd grönkål
2 gul lök små
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald

Sås

2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl gräddmjölk hälften vispgrädde, hälften mjölk
2 msk skånsk senap
0,75 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald

Äggstanning

4 ägg
4 dl gräddmjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald

Lutfiskpudding – gör så här:

1. Vattna ur lutfisken några timmar, gärna över natten. Koka den i lättsaltat vatten ca 30 min. Låt den rinna av och svalna. Rensa bort skinn och ben och dela den i mindre bitar.
2. Skala mandelpotatisen. Koka den i lättsaltat vatten. Den mosar sig kanske en aning, men det gör ingenting.
3. Strimla färsk kål ganska grovt. Koka den i lättsaltat vatten. Låt rinna av väl. Tina och krama ur fryst grönkål.
4. Skala och finhacka löken. Fräs den i smör.
5. Smält smöret till såsen. Tillsätt mjölet under omrörning. Häll i gräddmjölken lite i taget och fortsätt röra. Låt såsen sjuda på svag värme tills den tjocknar. Krydda med senap och smaka av med salt och peppar.
6. Sätt ugnen på 175º. Smörj en ugnssäker form. Bottna med potatisen skuren i skivor. Lägg på lutfisken och löken. Salta och peppra. Ringla över såsen. Lägg på grönkålen.
7. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen över kålen i formen. Stick med en gaffel så att äggstanningen fördelar sig jämnt i formen.
8. Grädda puddingen mitt i ugnen 50 min. Täck med aluminiumfolie om den ser ut att bli för mörk.
9. Servera med skirat smör.