Lutfiskpudding – gör så här:
- Vattna ur lutfisken några timmar, gärna över natten. Koka den i lättsaltat vatten ca 30 min. Låt den rinna av och svalna. Rensa bort skinn och ben och dela den i mindre bitar.
- Skala mandelpotatisen. Koka den i lättsaltat vatten. Den mosar sig kanske en aning, men det gör ingenting.
- Strimla färsk kål ganska grovt. Koka den i lättsaltat vatten. Låt rinna av väl. Tina och krama ur fryst grönkål.
- Skala och finhacka löken. Fräs den i smör.
- Smält smöret till såsen. Tillsätt mjölet under omrörning. Häll i gräddmjölken lite i taget och fortsätt röra. Låt såsen sjuda på svag värme tills den tjocknar. Krydda med senap och smaka av med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 175º. Smörj en ugnssäker form. Bottna med potatisen skuren i skivor. Lägg på lutfisken och löken. Salta och peppra. Ringla över såsen. Lägg på grönkålen.
- Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen över kålen i formen. Stick med en gaffel så att äggstanningen fördelar sig jämnt i formen.
- Grädda puddingen mitt i ugnen 50 min. Täck med aluminiumfolie om den ser ut att bli för mörk.
- Servera med skirat smör.