Lutfisk med krydd­pepparsås, brynt smör och baconströssel

00000

Recept på lutfisk med krydd­pepparsås, brynt smör och baconströssel. Vattna ur lutfisken ca 10 timmar för att den ska bli fast och fin.  

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

1 kilo lutfisk skinn- och benfri
1 tsk salt
1 paket bacon (140 g)
0,5 kruka gräslök

Kryddpepparsås:

2 dl vispgrädde
2 dl vatten
0,5 fiskbuljongtärning
2 tsk majsstärkelse Maizena
1 msk kryddpeppar stött
2 tsk citron pressad
0,5 tsk salt

Tillbehör:

kokt potatis
brynt smör
ärter

Garnering:

ärtskott

30 minuter + 10 timmars ­urvattning + 40 minuter i ugn

Lutfisk med krydd­pepparsås och baconströssel – gör så här:

  1. Lägg lutfisken i kallt vatten över natten eller ca 10 timmar.
  2. Sätt ugnen på 200°. Lägg baconet på en plåt med bakplåtspapper. Stek baconet knaprigt mitt i ugnen och låt rinna av på hushållspapper. Finhacka och blanda med klippt gräslök.
  3. Lägg lutfisken i en ugnssäker form, strö över salt och täck med folie. Ugnsbaka fisken 40 min.
  4. Sås: Koka grädde, vatten och buljongtärning i en kastrull ca 5 min. Tillsätt kryddpeppar samt majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Låt koka upp. Tillsätt citronsaften och salta.
  5. Servera fisken med sås, bacon, kokt potatis, ärter och brynt smör. Garnera med ärtskott.

Recept av Allt om Mats redaktion

Fler recept med: Buffémat, Fisk, Jul, Övrigt