Lutfisk med klassiska tillbehör

Lutfisk, som ska räcka till 8 personer, tillagas enklast i vanlig ugn. I mikrovågsugn får man koka i omgångar 1 kilo i taget - som räcker till 2 personer, se tillagningstid på förpackningen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 3,5 - 4 kg lutfisk - urvattnad
  • 2 msk gourmetsalt

Såsen

  • 5 msk smör - 75 g
  • 5 msk vetemjöl - 45 g
  • 8 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk vitt vin - torrt
  • 1,5 tsk salt
  • 0,75 tsk svartpeppar - finstött
  • 0,75 tsk kryddpeppar - finstött

Tillbehör

  • 500 g gröna ärter
  • 500 g fläsk - rimmat

Gör så här

  1. Skölj eller blötlägg lutfisken enligt beskrivning på förpackningen.

  2. Tillagning i ugn: Sätt ugnen på 200°. Salta fisken runt om. Lägg den i en ugnssäker form med hög kant (fisken släpper mycket vätska) eller i långpanna. Täck med folie.

  3. Ugnskoka fisken i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Tjockare bitar behöver längre tid.

  4. Såsen: Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet. Späd med mjölk och grädde, lite i taget under ständig vispning.

  5. Tillsätt vin och kryddor. Låt såsen sjuda ett par minuter utan lock. Servera lutfisken tillsammans med sås, kokt potatis, gröna ärter och knaperstekt fläsk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!