Lutfisk med klassiska tillbehör

Recept på lutfisk med klassiska tillbehör. Du kan tillaga din lutfisk på flera sätt, mikra, ångkoka eller ugnsbaka. Provköket föredrar att mikra. Kryddpeppar är en favorit till lutfisk.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1,5 - 2 kg lutfisk - urvattnad
  • 4 tsk salt

Sås

  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,75 tsk salt

Skånsk senap

  • 1 påse senapsfrön - bruna (26 g)
  • 3 msk vatten - kallt

Tillbehör

  • 1 kg potatis - kokt
  • 1 ärtor - små gröna (250 g) paket
  • 200 g fläsk - rimmat, knaperstekt
  • 60 g smör - skirat
  • 0,5 tsk kryddpeppar - finstött
  • 0,5 tsk svartpeppar - finstött

Gör så här

  1. Mikra, ångkoka eller ugnsbaka lutfisken.

  2. Såsen: Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet och sjud blandningen ca 2 min.

  3. Späd med mjölk och grädde, lite i taget under ständig vispning. Salta och låt såsen koka 3-4 min utan lock. Värm före servering.

  4. Skånsk senap: Krossa senapsfröna i en mortel till en pasta. Tillsätt 1 msk vatten i taget.

  5. Servera lutfisken tillsammans med sås, kokt potatis, gröna ärter, fläsk, smör, skånsk senap och stött krydd- och svartpeppar.

  6. Tips! Servera din lutfisk med mild ärtsås och knaperstekt bacon blandat med lite stött kryddpeppar. Ös sedan över nötigt brynt smör och njut!

Så här gör du steg för steg:

Lägg fisken i kallt vatten i kylen ca 1 dygn. Foto: ulrika pousette
Ta upp fisken och lägg den i en ugnssäker form. Strö på salt. Täck med plastfolie, gör ett veck på folien så att det finns utrymme för fisken att expandera. Foto: ulrika pousette
Koka fisken ca 10 min i mikron på full effekt. Låt vila minst 5 min före servering. Foto: Ulrika Pousette

Lutfisk - En klassiker på julbordet!

Fråga efter lutfisk som är krokfångad och kommer från område ICES 1, då kan du njuta med gott samvete. Fisket följer därmed Världsnaturfondens riktlinjer. 

Under en speciell procedur torkas filéerna med eller utan skinn i tre veckor innan de blötläggs. När lutfisken känns färdiglutad tas den upp och sköljs under rinnande kallt vatten. Lutfisken kokar sönder om den inte lakats ur tillräckligt och blir då en gelémassa. Den lutfisk du köper är redan urvattnad men behöver vattnas ur ytterligare. Ju längre tid fisken ligger i vatten, desto fastare blir den.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!