Lutfisk med äppel- och valnötssalsa och timjanrostade palsternackor

11111

Mild och god lutfisk möter rostade palsternackor, knaprig äppel- och valnötssalsa och krispig rödkål.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 bitar lutfisk, urvattnad ( á 250 g)
2 tsk salt

Timjanrostade palsternackor:

600 g palsternackor
2 msk olivolja
1-2 tsk timjan, torkad
2 tsk flingsalt

Äppel- och valnötssalsa:

1 äpple, , t ex royal gala
0,5 dl valnötter
2 msk farin strö, brun
0,5 msk honung
1 msk citron, pressad
1-3 krm cayennepeppar

Smörstekt rödkål:

200 g rödkål, färsk
1 msk smör
2 krm salt
1 krm vitpeppar, nymald

Garnering:

timjan, färsk
mangoldskott

Lutfisk och rostade palsternackor – gör så här:

  1. Timjanrostade palsternackor: Sätt ugnen på 225°. Skala och skär palsternackorna i stavar. Lägg dem på  en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Blanda väl och strö över timjan och salt. Rosta palsternackorna mitt i ugnen ca 20 min. Rör om någon gång under rostningen.
  2. Äppel- och valnötssalsa: Skala, kärna ur och tärna äpplet. Grovhacka och rosta valnötterna i en torr stekpanna. Koka upp farinsocker, honung och citronsaft i en kastrull och låt sjuda ca 1 minut. Smaka av med cayennepeppar.Blanda ner äppeltärningarna och stäng av plattan. Låt kastrullen stå kvar och sjuda sakta 2 min. Ta kastrullen från värmen och blanda ner valnötterna.
  3. Lutfisken: Salta och plasta in den urvattnade lutfisken noga i plastfolie. Lägg fiskpaketen i en form och koka ca 12 min i mikron på full effekt. Låt vila minst 2 min i plasten före serveringen.
  4. Rödkål: Finstrimla rödkålen. Fräs den i smör ca 5 min, tills den blivit glansig och mjuk. Smaka av med salt och peppar.
  5. Ta av plasten på lutfiskpaketen. Servera dem på en bädd av rödkål, en sträng av salsan, kall eller ljummen, och de rostade palsternackorna. Garnera med timjan och mangoldskott.